6 Pasi Importanti In Cumpararea Unui Site

Probabil multi dintre noi am simtit nevoia de a ne extinde, in cazul asta, prin a cumpara unul sau mai multe siteuri, dar treaba nu e atat de simpla. Pe majoritatea forumurilor de specialitate lumea spune ca valoarea unui site inseamna profitul lunar inmultit cu 10,12 sau 16 luni.

Dar poate siteul respectiv are un potential mult mai mare de atat sau poate a avut un boost de cateva luni, iar valoarea ii va scadea considerabil in viitor. Am facut o lista cu lucrurile la care trebuie sa fiti atenti cand cumparati un site, pentru a fi cat mai siguri ca este o investitie buna.

1. Verifica Traficul

Traficul nu inseamna bani si nu este factorul cel mai important, ci calitatea si provenienta lui. Daca provine din motoarele de cautare, trebuie sa va asigurati ca siteul respectiv nu foloseste tehnici riscante ( grey/black hat SEO ), daca provine din alte siteuri, asigurati-va ca webmasterul nu face spam sau ca nu incearca sa il mareasca artificial, verificati foarte bine sursele principale.

In cazul siteurilor din .com, poate veni foarte mult trafic din social media ( Digg, StumbleUpon, Reddit ). Verificati paginile pe care vine trafic mult din aceste surse si userele cu care este adaugat / votat pentru a fi siguri ca webmasterul nu spameaza aceste siteuri pentru a-si creste traficul. Daca face acest lucru, atunci va scadea considerabil cand va inceta sa se mai ocupe de site.

2. Verifica Veniturile si Profiturile

De cele mai multe ori, vanzatorul va vorbi despre venituri si nu despre profituri. Chiar daca un site are venituri foarte mari, nu intotdeauna putem spune acest lucru si despre profit. Aflati toate costurile si faceti un calcul, astfel puteti fi siguri care este profitul si eventual puteti negocia pretul cu vanzatorul.

Pe de alta parte, asigura-te ca veniturile sunt reale si ca vanzatorul nu incearca sa va pacaleasca. Si atentie: screenshot-urile pot fi foarte usor modificate, asa ca ati putea sa-i ceri sa-ti plasezi propriile reclame pe site, in caz ca foloseste Adsense sau alternativele sale. In caz ca are contract cu firme pentru publicitate, verifica daca sunt reale contractele. Multi vor pune reclame pe site doar pentru a atrage advertiseri sau pentru a pacali cumparatorul ca are venituri mai mari decat in realitate.

3. Vorbeste cu Vecinii

Inainte de a cumpara un site, invata cat mai multe despre nisa respectiva: tarifele publicitare, competitia si potentialul de crestere. Piata trebuie studiata foarte bine inainte.

5. Potentialul Inseamna Mult

Pentru tine, ca viitor cumparator, potentialul de crestere al siteului si pretul de vanzare sunt foarte importante, iar de cele mai multe ori pretul depinde de potential. Asa ca analizeaza bine factorii care pot duce la cresterea siteului, fa-ti un plan si calculeaza cat timp iti va lua pentru amortizarea investitiei, dar nu uita de costurile de intretinere.

Pe cealalta parte, vanzatorul va analiza si el potentialul si va incerca sa te convinga ca este foarte mare, pentru a obtine un pret cat mai bun. Daca reusesti sa-i aduci contra argumente, cu siguranta vei putea negocia la un pret cat mai mic.

Deci potentialul trebuie analizat pe ambele laturi.

6. Negocierea

Un site iti ofera nenumarate posibilitati de negociere, trebuie doar sa fii un bun critic si sa aduci argumente multe si solide pentru a convinge vanzatorul sa reduca pretul. Argumentele de genul “e criza”, “nu am bani”, “am doar x dolari” probabil ca nu vor merge, trebuie sa il convingi ca siteul sau valoreaza mai putin decat pretul dorit de el.

Concluzia

Eu am o experienta de cativa ani in vanzarea si cumpararea de siteuri. De cele mai multe ori am fost pus in ipostaza vanzatorului si am invatat de la cumparatori. Daca vin cu argumente solide, te vor forta sa lasi din pret, in cazul in care vrei neaparat sa vinzi.

Daca nu ai mare grija si nu urmezi acesti pasi, atunci s-ar putea sa fii pacalit si sa platesti o suma mult mai mare decat valoreaza siteul respectiv.