Cand este timpul sa mergi la psiholog cu al tau copil – intrebari si raspunsuri

Ca parinte te simti de multe ori neputincios si te intrebi daca faci bine ceea ce faci. Nu poti lasa lucrurile nerezolvate pentru ca astfel copilul creste devenind un adult cu probleme emotionale, fara stabilitate si incredere. Nimic nu trece de la sine, astfel ca fara a ignora ce se intampla decizia de a merge la psiholog poate fi una benefica.

Multa vreme a planat aceasta idee conform careia sa mergi la psiholog inseamna ca esti un om bolanv, un om incapabil de a face lucruri, de a lua masuri.

Era semn de slabiciune practic de a pune un strain sa iti educe copilul spre exemplu pentru ca tu ca parinte nu reusesti. Total gresit si nefondat, psihologul poate ajuta atat copilul cat si adultul, poate fi cel care semnaleaza o problema, care indruma, care ajuta la rezolvarea unor conflicte interioare.

Cand este timpul sa mergi  la psiholog alaturi de copil? Teoretic oricand, practic unii intarzie mai mult decat ar trebui, din teama sau necunoastere. Asadar ajung sa se convinga in timp, cand isi dau seama ca gesturile copilului sunt de necontrolat, comportamentul este nepotrivit sau pur si simplu nu stiu sa gestioneze ce se intampla in relatia parinte-copil si nu numai. Indiferent cand anume decid sa faca si acest pas, o recomandare este centrul psihologic Psihart, cu pagina oficiala www.psihart.ro.

Iata si cateva raspunsuri de care orice parinte in astfel de situatii are nevoie:

De ce parintii participa la sedintele de terapie? Pentru ca in primul rand parintii au un rol terapeutic foarte important. Problemele copilului au in mare parte legatura cu mediul familial. Sunt poate probleme pe care adultii nu le constientizeaza. Asadar copilul este oglinda parintilor.

Cum poate fi afectat un copil in viata sa de adult, de traumele din copilarie? Copilul traumatizat devine un adult cu probleme, cu frica de abandon, anxios, care respinge oameni, cu dificultati in exprimarea emotionala etc.

Specialistii spun ca acele nevoi si poate emotii neprocesate pot duce la dificultati precum probleme de comportament, dispozitie apatica sau irascibila, tulburari anxioase, stres, relatii conflictuale sau absente cu familia, probleme de conduita – absenteism scolar, furt, plecat de acasa.

Cum aleg un psiholog bun pentru copilul meu? Este gresit spus ca exista psihologi buni si mai putin buni. Nu doar partea de formare profesionala conteaza, ci si modul in care copilul interactioneaza si este receptiv la stilul psihologului.

Este sa spunem acea chimie intre oameni care se va dovedi eficienta in a face pe copil sa se destinda, sa se simta bine in compania persoanei respective. Ar conta poate si daca exista compentente de a lucra cu copii.

Cat timp ar trebui urmate sedintele de terapie? Este greu de spus ca un anumit numar de vizite la psiholog rezolva tot. Depinde de situatie, de disponibilitatea ambelor parti printre altele. Cert este ca in timp se vad si rezultatele benefice, imbunatatiri in relatia parinte-copil.

Pentru a gasi sprijin, informatii si psihologi disponibili parintii pot cauta raspunsurile de care au nevoie la Psihart. Detalii aici.