Cat de sanatoasa este mancarea fast food?

In ultima perioada, au aparut tot felul de studii care ne vorbesc despre cat de nesanatoasa este mancarea fast food, despre cat de nociva este ea pentru corpul uman. Astfel, nu de putine ori, fotografiile de hamburgheri si hot-dog sunt asociate cu persoane supraponderale, care tin mancarea intr-o mana si sticla de suc acidulat in cealalta. Nu e nici pe departe de un suc aronia natural.

Adevarul este insa undeva la mijloc, intrucat mancarea de tip fast food nu este cea mai nesanatoasa din lume, asa cum incearca sa o prezinte mass-media. Este drept, mare parte din preparate sunt prajite in ulei incins, la temperaturi inalte, caci nu degeaba se numeste fast-food.

Daca facem comparatia cu o mancare preparata in casa, in ore intregi de coacere lenta la cuptor, intr-o zi de duminica, atunci poate ca nu am gasit cel mai potrivit exemplu sa facem diferenta. In esenta, mancarea de tip fast-food, chiar asta este: o hrana preparata rapid, pe care sa o mananci ca o gustare, nu neaparat ca fel principal.

Iar conceptul a aparut tocmai din cauza generatiilor aflate in permanenta graba, care iau o gustare in drum spre serviciu, in pauza de masa de la job ori de la cursuri. Totul este insa ca un hot dog sau o shaorma sa nu constituie masa principala a zilei sau, asa cum am mai auzit ca se intampla, chiar singura.

De asemenea, unul dintre principiile oricarei mese, indiferent ca aceasta este servita in oras sau acasa, este sa nu mancam pana nu mai putem. In cazul, unui fast food, riscul de a consuma mai multe produse din acelasi sortiment sau, cel putin, care a fost supus aceluiasi proces de preparare, este mult mai mare.

Prin urmare, daca mancam trei hamburgheri in loc de unul, iar in completare mai consumam si doua-trei pahare de suc dulce, care in mod obligatoriu contin o cantitate apreciabila de zaharuri, s-ar putea sa vorbim despre o masa nesanatoasa.

In acest sens, chiar este recomandat ca persoanele care se stiu predispuse la ingrasare si care nu se satura cu un singur produs de tip fast-food, sa incerce sa se alimenteze cat mai variat si, pe cat posibil, fara prea multe grasimi si indulcitori. De asemenea, daca putem asezona aceste mancaruri cu o salata si cu un suc natural, atunci problemele pot fi remediate din mers.

Nu in ultimul rand, deja marile lanturi de magazine au inceput sa promoveze sportul si miscarea, in general, pentru ca propriii clienti sa incerce sa duca o viata cat mai sanatoasa. Prin urmare, putem vorbi doar despre mancare nesanatoasa la fast-food? Nu neaparat. In schimb, daca e sa vorbim despre obiceiuri nesanatoase ale consumatorilor, atunci chiar avem despre ce discuta…