Iniţial scopul cabanelor din imagini consta într-o simplă magazie de unelte şi un simplu acoperiş deasupra capului celor veniţi să lucreze bucata de pământ cultivată cu viţă de vie. De aici denumirea, Dealul Viilor.
Ulterior s-au construit adevărate cabane, vile de vacanţă, chiar unii moguli zonali posedă ceva pe acolo, nu neapărat cetăţeni din Ineu.
Şi scopul existenţei cabanelor s-a denaturat serios, multe nu mai folosesc “muncii pământului” ci distracţiei de cinci stele, de weekend sau de ocazie în mediu retras, ferit de ochi indiscreţi. Chefuri, aniversări, beţii, orgii, ieşiri romantice în doi la cabană sau în pădure, etc. A-ţi înţeles ideea. Intimitate, izolare, discreţie, linişte, natură.
Întreaga suprafaţă în cauză este situată pe versantul N-V al dealului, respectiv partea de către Ineu şi este împărţită în trei “rânduri”, oarecum echivalentul de străzi, situate la altitudini diferite.
Întrucât fotografiile de mai jos sunt făcute în timpul săptămânii, nici urmă de maşini străine sau vreun semn de prezenţă umană!
Dealul ar mai putea prezenta un punct de atracţie cool şi iarna pentru săniuş, dar de câtă zăpadă am avut parte in ultimii ani, acest aspect poate ieşi din discuţie din oficiu.