Începutul de an în România

În fiecare din ultimii 20 de ani, românului îi este aruncată în faţă în preajma sărbătorilor de iarnă aceeaşi flegmă de ştire, cum că de la anu’, dupa 01 ianuarie vine un nou val de scumpiri.

Bucură-te române, de asta ai făcut revoluţia s-o duci mai bine. A venit din nou vremea să fii anunţat că trebuie să plăteşti în plus pentru tot ce merge prost, pentru incompetenţa celor ce conduc ţara, hoţie şi toate relele.

Eu nu ştiu de ce se mai anunţă în presă. Nu ne-am obişnuit? Nu e logic sa fie aşa? Trebuie musai să-ţi strice cheful de Crăciun şi Revelion? (de la asta a pornit ideea prezentului articol) Chiar nu mai am nevoie să-mi spuneţi voi “motivele” următoarei scumpiri. A crescut euro, excro statul are chef să crească accizele la nu ştiu ce produse după care urmează scumpiri în lanţ la cealaltă categorie de produse. Vedeţi că ştiu şi singur poezia cretină şi stupidă?

Primele scumpiri din istoria postdecembristă a româniei au avut loc la 01 nov 1990. La vremea respectivă scumpirile în cauză au avut şi un nume, au fost botezate, dacă vă amintiţi: “Prima etapă a liberalizării preţurilor”. Şi de atunci preţurile s-au tot liberalizat de le-a f**** d-zeu.

Deci, pe scurt, se scumpesc carburanţii, electricitatea, ţigări-alcool, asigurarea auto obligatorie.

Ce am de făcut să nu iau încă o ţeapă de la ţara numită România, guvern, preşedinte, minister de finanţe?

1.Ţigări, alcool – absolut nimic, că nu beau, m-am lăsat şi de fumat şi e foarte bine, aşa că pauză accize, de la mine nu mai vedeţi nimic!

2. Electricitate – strângem şurubul, da’ tot nu va dau mai mulţi bani. Becuri economice deja am peste tot. Boilerul din baie cu rezistenţa de 2000 Waţi e principalul consumator, dar îi mai dăm pauză. Am văzut la alţi romani inventivi ţeava de apă caldă trecută prin (sau pe lângă soba de teracotă) care încălzeşte apa la un nivel acceptabil. Un minim de investiţie dar se recuperează paguba în KW/h produsă de boiler. De unde îmi cumpăr lemnele pentru teracotă, pot să îi asigur pe guvernanţi că nu intră un singur ron la bugetul de stat!

3. Asigurarea auto obligatorie, dacă va creşte cu 40% cum zice presa, înseamnă că o s-o fac în cel mai bun caz prin luna mai-iunie, deci îmi acord un bonus free de 40% din anul calendaristic, plus că şi aia n-o s-o mai fac odată pentru un an, pentru a plăti cât mai puţin hulpavilor care ne conduc.

N-o să-mi cadă picioarele dacă mai fac puţină mişcare pe jos până la maică-mea de exemplu. Alte treburi de importanţă majoră nu prea văd ce, pentru că sunt şomer. (merci românia şi pentru asta) Mersul pe jos e foarte sănătos.

4. Carburanţi (benzină), vezi rezolvarea de la punctul 3.

5. Alimente, carne de pui, pâine, alea, alea – ce-am mai citit prin presă, nu mă intereseaza nici atât pentru moment, cât mai am bătrâni la ţară. Pentru ei tot respectul, nu şi pentru pentru guvernanţi. Bine că nu m-am dus la vot nici un tur, că aveam un motiv să-mi rod unghiile de necaz! Dacă cumva ar fi apucat Crin Antonescu turul 2 aş fi găsit suficient de motivant să fac efortul să merg să votez.

6. Taxe, impozite – până acum plăteam integral la începutul anului ce se putea (impozit locuinţă, taxă salubritate, ş.a.), însă nu o să mai fac prostia să dau banii în avans, să se folosească de ei un stat hoţ şi lipsit de scrupule. Aşa cu ţârâita e mai bine şi v-aş îndemna pe toţi să faceţi la fel.

Un lucru mă nedumereşte, cine va avea bani să suporte şi aceste “scumpiri” în condiţiile în care sunt din ce în ce mai mulţi şomeri, salariile nu mai cresc, locuri de muncă nu se mai crează, se vorbeşte de îngheţarea salariilor bugetarilor, etc. Acestea sunt “măsurile” pentru a ieşi din criză? Sau românia va fi acelaşi rahat ca şi până acum, poate ceva mai mare, că de fiecare dată ne spunem că mai rău nu se poate, dar viaţa ne demonstrează mereu contrariul.