Influenta emotiilor parintilor si a plansetelor asupra comportamentelor copiilor

Vom incepe acest articol de psihologia copilului cu o intrebare pentru acele persoane care au copii. Cum credeti ca se va comporta copilul dumneavoastra intr-o situatie noua, vaga si ciudata?

Va plange sau se va comporta normal? In realitate, atunci cand un copil vede un obiect neasteptat sau ambiguu, cum ar fi o masinuta zgomotoasa, acesta se va folosi de acele informatii emotionale pe care i le furnizeaza cele mai apropiate persoane. Iar cum cea mai prezenta persoana este mama, un copil se va raporta cel mai adesea la ea.

S-a realizat un studiu pe aceasta tema, in care mai multi copii de un an au fost plasati pe o masa care era pe jumatate opaca si cealalta jumatate transparenta. Mamele, care erau la capatul partii transparente a mesei, trebuiau sa isi incurajeze copiii sa vina spre ele traversand acea zona transparenta a mesei.

Atunci cand bebelusii ajungeau in dreptul acelei zone, mamele trebuiau sa exprime o diversitate de emotii, dintre care bucurie sau frica. Rezultatele studiului au aratat ca bebelusii intr-un procent de aproximativ 70% au traversat zona transparenta doar atunci cand mama exprima bucurie sau interes.

In celelalte cazuri, cand mama exprima emotii de tristete sau manie, cazurile in care copiii au traversat acele zone transparente au fost foarte rare. Iar in cazul in care mama era speriata, niciun copil nu a traversat acea “prapastie”.

Astfel, iata un exemplu de studiu realizat in psihologia copilului care ne ilustreaza mai exact cat anume ne influentam noi copiii prin simpla exprimare a unei emotii.

Deci, pe viitor, ganditi-va de mai multe ori inainte de a sari in sus de frica la vederea unui paianjen intrucat s-ar putea ca si copilul dumneavoastra sa adopte aceeasi reactie. Apelati la psihoterapie pentru adolescenti daca copilul dvs are tulburari de comportament si la varsta adolescentei.

Urmatorul experiment are legatura cu sensibilitatea unui nou-nascut la tipetele si plansetele unui alt bebelus. Este cunoscut faptul ca bebelusii incep sa planga atunci cand aud si alti bebelusi ca plang, insa nu se stie explicatia. Astfel, a fost realizat un experiment pentru a afla de ce si cum anume reusesc copiii sa planga atunci cand aud plansetul altui copil.

Intr-un studiu realizat in anul 1999, s-a incercat sa se afle daca nou-nascutii sunt capabili in a face diferenta dintre propriul planset si plansetul altor copiii. Pentru a scurta studiul, bebelusii au ascultat inregistrari audio ale plansetelor altor copii si ale propriilor plansete.

Rezultatele au aratat ca nou-nascutii au manifestat mai multe expresii faciale de tristete atunci cand au auzit planstele unui alt bebelus.

In alt studiu, bebelusii au fost pusi sa asculte aceleasi inregistrari, unele cu plansetul propriu, celelalte cu plansetul altor copii, insa de data aceasta, in timp ce dormeau, si rezultatele au aratat din nou aceleasi reactii chiar daca dormeau.

In concluzie, iata doua studii experimentale din sfera psihologiei copilului prin care puteti sa va intelegeti mai bine copiii.