La ce sa va asteptati de la o mamografie?

O mamografie este un pas important in a avea grija de dvs. si de sanii dvs. Indiferent daca intentionati sa optati prima data pentru o mamografie Cluj sau ati mai efectuat alte mamografii, stiind la ce sa va asteptati poate ajuta procesul sa mearga mai bine.

Cum sa va pregatiti pentru mamografie

  • Daca aveti de ales, folositi o instalatie specializata in mamografii si face multe mamografii pe zi.
  • Incercati sa mergeti la aceeasi unitate de fiecare data, astfel incat mamografiile dvs. sa poata fi usor comparate de la an la an.
  • Daca mergeti la o unitate pentru prima data, aduceti o lista cu locurile si datele mamografiilor, biopsiilor sau a altor tratamente ale sanului pe care le-ati avut inainte.
  • Daca ati avut mamografii la o alta unitate, incercati sa faceti ca aceste inregistrari sa fie aduse cu dvs. in noua unitate (sau sa le trimiteti acolo), astfel incat imaginile vechi sa poata fi comparate cu cele noi.
  • Programati mamografia atunci cand sanii nu sunt fragezi sau umflati pentru a ajuta la reducerea disconfortului si obtinerea unor imagini bune. Incercati sa evitati saptamana chiar inainte de perioada dvs. delicata.
  • In ziua examenului, nu folositi deodorant sau antiperspirant. Unele dintre acestea contin substante care pot aparea pe radiografie sub forma de pete albe. Daca nu mergeti acasa dupa aceea, ati putea dori sa aveti in geanta deodorantul, pentru a-l folosi dupa examenul medical.
  • Discutati cu privire la orice modificari sau probleme recente ale sanilor dvs. cu furnizorul de ingrijire medicala inainte de a obtine mamografia.

Nu va fie teama de mamografii! Amintiti-va ca doar 2 pana la 4 mamografii de screening din 1.000 duc la un diagnostic de cancer de san.

Sfaturi pentru obtinerea unei mamografii

Aceste sfaturi va pot ajuta sa aveti o mamografie de buna calitate:

  • Descrieti intotdeauna orice modificari ale sanului sau probleme pe care le aveti la tehnologul care face mamografia. Descrieti, de asemenea, orice istoric medical care v-ar putea afecta riscul de cancer de san – cum ar fi interventia chirurgicala, utilizarea hormonilor, cancerul de san in familia dvs. sau daca  ati mai avut cancer de san inainte.
  • Inainte de a face orice tip de test imagistic, spuneti tehnologului daca alaptati  sau daca credeti ca puteti fi insarcinata.

La ce sa va asteptati la obtinerea unei mamografii de screening

Va trebui sa va dezbracati deasupra taliei pentru a obtine o mamografie. Un tehnolog va va pozitiona sanii pentru mamografie. Dvs. si tehnologul sunteti singurii in camera in timpul mamografiei.

Pentru a obtine o imagine de inalta calitate, sanul trebuie sa fie aplatizat. Tehnologul va plaseaza sanul pe placa aparatului. Placa superioara din plastic este coborata pentru a va comprima sanul timp de cateva secunde, in timp ce tehnologul face o poza.

Intreaga procedura dureaza aproximativ 20 de minute. Compresia reala a sanului dureaza doar cateva secunde.

S-ar putea sa simtiti un anumit disconfort atunci cand sanii va sunt compresati, iar pentru unele femei poate fi dureros. Spune-i tehnologului daca doare.

Doua vizualizari ale fiecarui san sunt analizate pentru o mamografie de screening. Dar pentru unele femei, cum ar fi cele cu implanturi mamare sau sani mari, este posibil sa fie necesare mai multe poze.

La ce sa va asteptati la obtinerea unei mamografii diagnostice    

O mamografie de diagnostic este adesea facuta daca o femeie prezinta simptome ale sanului sau daca se observa o schimbare pe o mamografie de screening. Mai multe poze sunt facute in timpul unei mamografii de diagnostic, cu accent pe zona care arata diferit asupra mamografiei de screening.

In timpul unei mamografii de diagnostic, imaginile sunt verificate de radiolog in timp ce sunteti acolo, astfel incat sa poata fi facute mai multe poze, daca este necesar, pentru a privi mai atent orice zona de ingrijorare.

In unele cazuri, imaginile speciale cunoscute sub denumirea de puncte de vedere sau de marire sunt utilizate pentru a face o zona mica de ingrijorare sa fie mai usor de vazut.