Pasi pentru corectura

Inainte de a corecta o lucrare in stadiu de proiect, verificati scrierea versiunii electronice pentru a gasi greseli de scriere, precum si erorile pe care dumneavoastra sau un coleg le faceti frecvent, cum ar fi omiterea unei paranteze de inchidere sau marcarea unui citat.

Citirea textului in timpul etapei de corectare imbunatateste sansele de a observa erorile, in special cuvintele care lipsesc sau cele care se repeta.
Cand corectati documente imprimate, utilizati o alta bucata de hartie sau o rigla care sa acopere textul pe linia pe care o corectati, impingand hartia in jos pe masura ce avansati cu corectarea. Aceasta tehnica va ajuta sa va mentineti locul dumneavoastra si va descurajeaza sa cititi prea repede si sa omiteti erori subtile.

Corectura nu se refera doar la revizuirea textului. Asigurati-va ca proiectul de document adera la specificatiile stabilite. Verificati numerotarea paginii, alinierea coloanelor, fonturi relative, dimensiuni, precum si alte caracteristici ale elementelor standard, cum ar fi titluri, subpozitii, legende si note de subsol. Verificati fiecare tip de facilitate in categorii, cum ar fi uitati-va la fiecare titlu, apoi la fiecare legenda si asa mai departe.

Dupa ce au fost aduse revizuiri, corectati documentul din nou cu aceeasi minutiozitate, mai degraba decat pur si simplu sa verificati modificarile aduse. O insertie sau stergere poate determina modificarea numerotarii liniei spre exemplu. Si nu in ultimul rand, acordati o atentie deosebita asezarii in pagina si aspectului estetic si faceti propuneri pentru modificarea acestora.