Trei motive pentru care sa recurgi la un schimb de amortizoare

Cu totii am auzit probabil de la mecanici sau de la cunoscuti ca o masina are amortizoarele proaste. Unii se lasa pur si simplu pe capota si constata ca aceasta se misca extrem de usor. Altii o imping din laterale, in vreme ce restul, pur si simplu, ignora semnele pe care amortizoarele incep sa le transmita soferului.

Dotarea masinii cu niste amortizoare bune se vede insa in situatii limita, atunci cand esti pus in fata unor decizii de fractiune de secunda, la care masina ta nu stii niciodata cum se comporta.

Din acest punct de vedere, este bine sa te bazezi pe niste amortizoare bune, care, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza, nu iti ofera doar confortul atat de dorit in orice masina, ci mai multa siguranta pentru tine si familia ta.

Confort sporit in habitaclu

Primul lucru care se simte atunci cand vorbim destpre amortizoare este confortul sporit in masina. Cu totii stim ca drumurile din Romania sunt cum sunt, mai ales cele din orase.

Gropi in asfalt, guri de canal destupate sau sub nivelul asfaltului proaspat turnat, toate acestea iti pot produce socuri obositoare, in cazul in care amortizoarele nu sunt capabile sa le absoarba.

Totodata, mai avem micile obstacole si sicane din trafic, precum limitatoarele de viteza de la trecerile de pietoni sau chiar obiceiurile noastre nesanatoase, de a parca masina cu doua roti pe bordura, ceea ce, in timp, poate conduce la slabirea bucselor amortizoare.

Toate acestea necesita cheltuieli suplimentare pentru tine, care va trebui sa treci mai des pe la service, pentru o verificare de rutina.

Siguranta in viraje

Un alt aspect la care va trebui sa fii atent in ceea ce priveste uzura amortizoarelor este legat de luarea virajelor. Daca atunci cand mergi la drum intins nu prea iti dai seama de acest aspect, vei simti lipsa unor amortizoare bune atunci cand vei observa ca masina ta are tendinta de a derapa sau de a se ridica pe rotile exterioare atunci cand iei o curba mai stransa.

Iar pentru un sofer mai putin experimentat, o manevra de acest gen luata gresit sau prea in forta poate conduce la accidente nedorite.

Reduce distanta de franare

Nu in ultimul rand, niste amortizoare bune pot reduce sensibil distanta de franare. Chiar daca aparent, nu au nicio treaba cu sistemul de franare, socul imprimat masinii la viteza mai mare poate propulsa masina mult mai in fata decat una cu amortizoare bune, chiar daca ai apasat din timp pedala de frana.